Tekstiler fra Kruse Vask

Samarbejde mellem VIA Design (tidl. TEKO) og Tekstilindustrien har været en tradition i mange år. Skolen og virksomhederne har i årevis udviklet sig sammen, så uddannelserne hele tiden er opdateret til de forhold der gør sig gældende i erhvervslivet. Og samarbejderne kan komme i mange udgaver.

I den seneste tid er Kruse Vask i Hadsund, som er et familieejet industrivaskeri med over 50 år på bagen, blevet involveret. Virksomheden leverer duge og sengetøj til hoteller og restauranter i hele landet. Og når tekstilerne bliver for slidte og ikke længere kan bruges, forsøger man at finde nye måder at anvende dem på.

En stor del af de kasserede tekstiler har fundet vej til Beklædningshåndværkerne på Campus Herning. Her bliver de brugt til flere ting:

  1. En del af de kasserede duge bliver syet om i praktikcentret, til tasker og net, og sendt retur til Kruse Vask, til internt brug.
  2. Gamle lagner bliver stillet til rådighed for studerende på VIA Design, som kan bruge dem til opsyning af prøvemodeller. Traditionelt bruges nyt staut (lærred) til dette, men de brugte lagner fungerer nøjagtigt lige så godt.
  3. Beklædningshåndværkerelever på trin 2 har brugt duge og sengetøj i designundervisningen. ”Find anvendelse for materialerne. Draperes på en gine. Du har én dag”. På billederne kan man se flere af resultaterne.

Tekstilbranchen er én af de mest forurenende brancher. Mange steder i branchen forsøger man at afhjælpe dette, og dette er et lillebitte bæredygtigt tiltag i rækken.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*