Studietur til Krakow i Polen

I februar 2014 var et hold elever i Polen for at studere virksomheder og kultur.

 

En del af eleverne på Beklædningshåndværkeruddannelsen kommer i praktik i udlandet, og i den forbindelse er det interessant at kende til de udfordringer de kan møde. De har arbejdet med kultur og omgangsformer i forskellige lande, og det kulminerede med en uges rejse til Krakow i Polen.

 

Polen er valgt fordi det, trods nærheden, er et land der er meget anderledes end Danmark. En del danske virksomheder har produktion i landet, og der er således elever i praktik rundt om i Polen. Her er der mulighed for at se noget produktion, som er nærmest ikke-eksisterende i Danmark, men som er nødvendigt at kende til, som beklædningshåndværker i tøjbranchen.

 

Turen gik blandt andet til en større virksomhed, en times kørsel fra Krakow, som leverer habitjakker og bukser til flere danske mode-virksomheder.

Firmaet er stort, ca. 250 ansatte, og det var overvældende at opleve de mange symaskiner i sving, og mærke varmen, larmen og intensiteten fra maskinerne og medarbejderne.

”Det var fedt at se hvordan en virksomhed er skruet sammen”, fortæller Sasha, som deltog på turen. ”Vi har hørt om ”dét, at arbejde i en linje”, og nu kunne vi se hvordan det foregik”.

(red.: at arbejde i en linje= akkordarbejde – én operatør syr f.eks skuldersømme, og sender videre til den næste på linjen som syer ærmegab, og sender videre til den næste som syer sidesømme).

 

Turen har også som formål at vise nogle af de udfordringer Polen arbejder med: en omtumlet historie, med belejringer fra nabolande, udryddelseslejre under krigen, Stalin og Ruslands annektering af landet i 40 år bag det kommunistiske jerntæppe. Kommunismens fald, og nu, medlem i EU gennem ti år.

En historie der betyder, at Polen, trods en beliggenhed tæt på Danmark, er meget forskelligt fra os, både i levestandard og muligheder. Man kæmper hårdt på at få landet på fode.

 

Som en del af denne kulturerfaring besøgte eleverne Schindlers fabrik. De var på byrundtur, spiste polsk mad og kiggede på polsk kunst. Heldagsturen til Auschwich/Birkenau, en af krigens kendteste kz-lejre, gjorde også stort indtryk.

Og så er sådan en tur uvurderlig for sammenholdet i klassen. Sasha formulerer det klart: ”Det var hyggeligt at blive rystet sammen med de andre, på en helt anden måde end opgaveskrivning hjemme på skolen, og det har givet et realistisk billede af hvad man kan vente af en udlandspraktik.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*