Når gamle jeans bliver bæredygtige

De seneste uger har der været fyldt med bæredygtighed og genbrugstøj på systuen i Campus Aarhus C. Ida Sandalgård og Sarah Kryger fortæller om projektet:

”Vi fik en masse sække fyldt med genbrugstøj. Det hele blev hældt ud på et stort bord, og så kom ideerne bare flyvende! Det var fedt!!!”

Udfordring med gamle bukser

Opgaven lød: ”Her er nogle mønstre på nogle bluser. Der må kun laves få ændringer. Til gengæld skal du bruge genbrugsmaterialer. Du kan vælge at finde noget genbrugstøj i store stykker og sy op af, men du kan også vælge at sy en masse små stykker sammen til en egentlig metervare, og derefter klippe blusens dele ud. ”

Ida og Sarah har begge valgt at lave deres bluser af gamle cowboybukser

”Det var en udfordring jeg gav mig selv, at sy en metervare op af gamle bukser. Det var sjovt at lave noget ud over det sædvanlige. Materialet er fedt at arbejde med, og det giver en effekt af noget råt.” fortæller Ida, om hvorfor hun brugte gamle jeans til sin opgave.

Sarah er enig: ”Det er sjovt at man kan se at tingene har været brugt før. Jeg syede en masse bukser sammen til et ”cowboybuksetæppe”, og klippede mønsterdele ud af det bagefter. Min mor fik en pose genbrugstøj fra en kollega, og der var rigtig mange cowboybukser i, så det var et tilfælde at det blev dem, men rigtig sjovt. Og det er rart at sy i.”

Undervejs i projektet har eleverne været på besøg hos Kirkens Korshær og hørt om arbejdet med de laveste i samfundet. Og de har været på en gåtur i Aarhus med en hjemløs, for at lære lidt om de udfordringer  det giver. Normalt bliver det færdige redesignede tøj efterfølgende solgt i Kirkens Korshærs butik Mø og Fløs og overskuddet går til de hjemløse i Aarhus, men i år vil de blive præsenteret på et modeshow i samarbejde med projekt ”Vartegn”, en del af Kulturby2017, og efterfølgende blive solgt ved auktion. Overskuddet går stadig til socialt udsatte.

Fast mønster, frit materialevalg

Bluserne skal syes efter et fast mønster, og der er fire modeller at vælge imellem, i forskellige sværhedsgrader. ”Mange syntes at det var irriterende at man ikke måtte ændre ret meget, men der er jo stadig masser af ting man kan gøre med materialerne” fortæller Ida. Fagligt betyder det også, at eleverne får nogle helt bestemte tekniske kundskaber, samtidig med at de udvikler med materialerne. Der bliver brugt alt: gardiner, skjorter, frakker, etc…

(Ps: når dette projekt kører af stablen på grundforløb 2, skal man altid være lidt varsom med at lade sin jakke eller lign. ligge på systuen. Sæt nu der lige var én der troede, at det var et stykke genbrugstøj der kunne integreres i en bluse? 🙂

Projekt Vartegn

Projekt Vartegn er et projekt i VIA-regi og er lavet til at støtte psykisk sårbare. Du kan læse mere om projektet her. I juni 2017 bliver projektet præsenteret Ceres Grunden i Aarhus, og det er i forbindelse med dette arrangement, at genbrugstøjet bliver bortauktioneret i forbindelse med et modeshow. Her på bloggen har vi tidligere omtalt projektet. Læs mere her og her.

En del af opgaven er at lave en hangtag der fortæller om produktet.

32 stykker hot redesignet tøj. Se det til modeshow i juni, i forbindelse med Vartegn 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Ida Sandalgård

Sarah Kryger

1 Comment

  1. Hvor er det bare fedt, at de ungebser muligheder i genbrug ?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*