Materialelære er et vigtigt fag!

Når du arbejder med tøj, er det vigtigt at have kendskab til de forskellige materialer der er brugt ved fremstillingen.

I faget materialelære får man styr på de forskellige fibertyper, og finder ud af hvad der kan arbejde sammen og hvad der ikke kan lade sig gøre. Man lærer om forskellen mellem naturfibre og kunstige fibre. Og om fordele og ulemper ved de forskellige materialetyper.

En del af faget består af materialeidentifikation. Dét, at kunne finde ud af hvad et materiale består af, hvis man ikke har en varedeklaration i forvejen.

Der er flere metoder, alt efter hvilket materiale det er. Fx kan man have to tråde der ser ens ud, men når man så gør tråden våd på midten, og trækker i den, så vil den briste i det våde stykke, hvis det er viskose. Men hvis den brister i det tørre stykke, så er det bomuld. Fordi viskose mister styrke når det bliver vådt, og bomuld til gengæld bliver stærkt. En enkel test, som kan laves i et snuptag.

Og sådan kan man fortsætte. Brændprøver afslører fx noget andet. Noget lugter af papir, noget lugter af fisk, noget efterlader hvidt smuldret aske, andet danner små sorte kugler. Og ved hjælp af udelukkelsesmetoden kan man efterhånden pejle sig frem til indholdet af det stykke stof man undersøger.

På billederne ser du en klasse i fuld gang med at identificere ukendte materialer. Både med brændprøver og vådstyrkeprøver. Koncentrationen er stor.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*