Malthes strømperulle til hjemløse

Hvis du nu skulle lave noget beklædning til en hjemløs eller socialt udsat, som skal give mening, hvad skulle det så være?

Malthe Richter, som er beklædningshåndværkerelev i VIAs praktikcenter var ikke i tvivl, efter at han havde været ude og lave research blandt hjemløse i Aarhus.

De skal have nogle strømper!

”For de fleste danske hjemløse, er rent tøj ikke en selvfølge. Skuffen med rene strømper og underbukser eksisterer ikke. Manglende overskud gør helt basale ting til en udfordring. Strømperullen hjælper med at gøre det lettere og overskueligt.” fortæller Malthe, som har udtænkt et pantsystem, så i stedet for at smide strømperne ud, ville man kunne aflevere dem på varmestuen mod en madbillet.

 

Udvikling af ”strømperullen”. Malthe tænkte, at hvis man nu kunne have strømper i metermål, en ”strømperulle”, så kunne man tage et nyt par ind imellem, og hele tiden holde fødderne tørre. Det skulle være billigt og ikke fylde for meget. Først gik han i gang med strikkemaskinerne i Campus Herning, og de kunne også godt strikke strømperne, men som fladstrik, hvilket betyder at strømperne skulle syes sammen. Så det gik ikke.

I ”gamle dage” var der meget strømpeproduktion i Danmark. Det foregik med rundstrikkemaskiner, der kunne strikke en hel strømpe, fra øverste rib til yderste tåspids. Strømperne hang sammen i en lang række ved hjælp af en skilletråd, som man kunne trække ud, så de blev skilt fra hinanden. Men efterhånden som branchens produktion er flyttet til andre lande, er det svært at komme til sådanne maskiner.

Malthe kontaktede Tekstilforum i Herning. Tekstilforum er et museum som har rigtig mange af de gamle maskiner at vise frem. Og en gang om ugen mødes gamle tekstilfolk og hygger og sætter gang i maskinerne igen. Malthe kontaktede én af de gamle strikkere, og spurgte om han kunne hjælpe.

Sammen gik de i gang med projektet, og strømperullen begyndte at tage form. Eneste problem var, at når man laver strømper på de gamle strikkemaskiner, så skal tåen i strømpen stadig syes sammen. Da ideen var, at strømperne skulle blive på rullen, så kunne det ikke lade sig gøre. Men de to udviklede en løsning: lige inden skilletråden, blev der ind-strikket en tråd af kemofiber (kunstfiber). Efterfølgende har Malthe stået og smeltet denne kemofiber, så tåen blev lukket, UDEN at strømperne blev delt.

Malthe havde endelig fået udviklet sin strømperulle, så den fungerede efter hensigten.

Nu ligger strømperullen som en fin prototype. Den er udstillet som et del af VIA Vartegn-projektet, som løber af stablen 19. – 22. juni 2017, i Ceres Parken i Aarhus. Udstillingen indeholder forskellige forslag til produkter, der kan gøre livet nemmere for socialt udsatte. Åbent hver dag fra 10-16.

Se flere eksempler på beklædningshåndværkerelevernes produkter til hjemløse her.

Og hvis du vil vide noget om Tekstilforum i Herning, kan du læse videre her

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*