JBS og VIA går nye veje

De nye elever fra Beklædningshåndværkeruddannelsen på VIA Teko Design & Business er matchet perfekt til JBS’ behov. Til gengæld leverer firmaet en praksisnær uddannelse med specialer, der sikrer den faglige viden i fremtidens tøjbranche

 

Tre elever startede i praktik hos JBS d. 1. september 2014. Her er man glad for eleverne, som har fået egne ansvarsområder fra første dag. De kompetencer eleverne får, er målrettet præcist til virksomheden, som i sidste ende forventer at sidde med nogle fagligt veluddannede unge mennesker, som man forventer at ansætte efter endt uddannelse.

 

 

JBS-skolen skal føre fagligheden videre

De tre elever er placeret i hver sin afdeling: én i indkøb, én i design og én i produktion.

”Det er gået rigtig fint indtil nu,” fortæller Business Developer Jan Christensen, fra JBS.

”Vi har fra starten gjort meget ud af, at de har fået deres egne opgaver, som de er ansvarlige for. Og vi forventer selvfølgelig, at de lever op til deres ansvar.”

 

På JBS er man interesseret i, at den faglighed branchen besidder bliver bevaret. Den generation der har oplevet produktion herhjemme nærmer sig pensionsalderen, så det er vigtigt som virksomhed at tage ansvar for, at fagligheden bliver ført videre.

 

Indtil nu har det været kutyme, at en beklædningshåndværker-elev skulle rundt i alle dele af virksomheden, for at få et godt all-round kendskab. Det skal de stadig på ”JBS-skolen”, som Jan Christensen kalder den, for det giver overblikket og det faglige fundament. Men de er langt mere en del af en specifik afdeling, så de hurtigt kan blive en reel arbejdskraft, på lige fod med de andre medarbejdere. De får således et langt dybere kendskab til afdelingen, og skal være parate til at specialisere sig fra første færd. De bliver således langt dygtigere inden for den niche de har valgt, end tidligere.

 

Ny model med specialisering

Skoleopholdet på Beklædningshåndværkeruddannelsen bliver, som noget nyt, tonet efter specialiseringen, ved hjælp af valgfag, direkte målrettet virksomheden. Det har længe været efterspurgt af praktikvirksomheder. Nu har VIA Teko Design & Business og JBS i fællesskab fundet en model, som tilgodeser alle parter.

 

Mia Sillemark er startet som elev i firmaets produktionsafdeling. I første omgang betyder det, at hun arbejder med vasketests, slidtests og prøver.

”Det er meget anderledes end at gå på skolen, men det har været fedt at komme i gang med at lave noget ”rigtigt” i stedet for alle de dér skoleopgaver,” fortæller Mia.

I løbet af efteråret skal hun en periode til fabrikken i Litauen, og være en del af produktionen.

 

Speed dating giver det perfekte match

Da firmaet skulle matches med grundforløbselever fra Teko, lavede man ”speed-dating”, så de og JBS kunne se hinanden an.

 

”Vi vil gerne have nogle selvstændige unge mennesker med en høj motivation, som ikke er bange for at kaste sig ud i udfordringerne. Men det er 80 % kemi. Vi skal passe sammen, og de skal kunne leve sig ind i vores virksomhedskultur og have forståelse for købmandsskab,” understreger Jan Christensen.

 

Det resulterede i foreløbig tre match, men JBS vil gerne på sigt udvide med et par stykker mere.

”Vi kunne også godt tænke os at uddanne elever inden for salg og eksport, og også i E-commerce,” lyder det fra Jan Christensen.

Mia tjekker hjemkomne prøver

Mia tjekker hjemkomne prøver

 

 

 

Faktaboks:JBS:

  • Producerer og sælger herreundertøj, bland andet JBS, CR7, Dovre, Resteröds, Caroline Wozniacki m.fl.
  • Firmaet er beliggende i Herning, hvor Jens Bjerg Sørensen grundlagde det i 1939.
  • JBS er i dag blandt de førende undertøjsleverandører i Skandinavien, og har 70 ansatte i Herning, og 200 på virksomhedens fabrik i Litauen.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*