Fra Beklædningshåndværker til Bachelor i Fashiondesign.

Michelle Bødker sidder ved sit høje bord i værkstedet på 5. sal i Campus Aarhus. Hun er, sammen med sine medstuderende, igang med menswear-projekt, og på skillevæggene omkring bordet er billeder, inspiration, stofklip og syprøver sat fast med knappenåle. Forårssolen skinner ind på bordet, men Michelle er koncentreret om projektet.

Om lidt mindre end et år er hun færdig, og kan kalde sig Bachelor i Fashion Design.

Da hun startede på skolen i 2011, var det som beklædningshåndværkerelev. Michelles mor har haft eget mønsterfirma i mange år, så Michelle er opvokset i Tekstilverdenen på den midtjyske hede, i Ejstrupholm. Hun ville ikke på gymnasiet, og derfor valgte hun erhvervsuddannelsen.

Hun troede egentlig bare at hun skulle lære at sy, men hurtigt opdagede hun at uddannelsen indeholdt så meget mere: kendskab til produktion, materialer, CSR. En ny verden åbnede sig for hende. Men ikke alt var positivt.

“Jeg fandt mere end bare tøj. Der var en helt verden som var fantastisk, men også skandaløs! Jeg kan huske den dag på hovedforløbet, hvor Rana Plaza faldt sammen i Bangladesh! Lærerne snakkede ikke om andet!” (Rana Plaza var en bygning/systue der kollapsede midt i arbejdstiden i 2013. 1200 mennesker omkom, og i ruinerne lå rester af alt det tøj der blev produceret, af brands fra vestlige lande, red.)

“Så kan man stoppe og lave noget andet, eller man kan blive, uddanne sig og forsøge at gøre noget ved det. Det må man kunne ændre, og gøre bedre!!” fortæller Michelle , om sit endelige valg af uddannelsen.

Nu har Michelle snart tre uddannelser. Først Beklædningshåndværkeruddannelsen, som er en erhvervsuddannelse. Dernæst Designteknolog, som er en akademiuddannelse, der kræver en studentereksamen, eller en relevant erhvervsuddannelse. og så overbygningen som Bachelor i Industrielt Design, med Fashion Design som speciale.

“Undervejs får man en masse input, og til sidst står man med en meget bred forståelse for hele branchen.” Michelle er tilfreds.

De tre uddannelser, som udviklingsmæssigt ligger som perler på en snor, har givet en bred vifte af kompetencer:

Beklædningshåndværkeruddannelsen:

Gav alt den tekniske grundforståelse.

“Der er ingen tvivl om, at den tekniske viden jeg fik på uddannelsen, gav en enormt stor og meget brugbar teknisk fundering. Jeg kunne en masse i Adobe Illustrator. Stor syteknisk erfaring. Materialekendskab og kendskab til hvordan produktion foregår. “

Michelle var blandt andet i praktik i et skrædderi i Horsens, hvor hun i løbet af den tid hun var der, fik et stort ansvar.

Disse kundskaber gav et rigtig godt fundament for at læse videre. Det eneste Michelle for alvor manglede da hun gik videre på designteknolog, i forhold til at komme med en studentereksamen var, at hun ikke var vant til at skrive rapporter.

“Men det fik jeg lært” fortæller Michelle.

At kunne tegne arbejdstegninger i Adobe Illustrator er et must i tøjbranchen.

Designteknolog (AK)

Efter beklædningshåndværkeruddannelsen fortsatte Michelle med at læse til Designteknolog. Optagelse på uddannelsen kræver enten en studentereksamen, eller en relevant erhvervsuddannelse, fx beklædningshåndværker.

Uddannelsen til designteknolog giver en bred viden i forhold til at se på produkter og afkode dets design-DNA. Man får et solidt indblik i brugerdrevet design, målgrupper, at se forskellige aspekter i et brand, og i det hele taget hvad designeren gerne vil sige.

Michelle brugte meget tid på valgfag som handlede om iværksætterinitiativer, cirkulær økonomi, bæredygtige materialer og designprocesser. Stadig inspireret af oplevelserne med forholdene i branchen, som hun oplevede på beklædningshåndværkeruddannelsen.

Bachelor i Fashion Design

Nu er Michelle så igang med uddannelsen til designer.

“På Bachelor’en er det mig der skal lære at designe. At finde mig selv som designer. At finde ind til mit eget design-DNA. Nu ved jeg hvordan man afkoder andres. Men hvem er man selv?”

Michelle fortæller at mange, incl. hende selv. er lidt i krise lige nu, fordi det er sådan en personlig rejse at tage uddannelsen.

Og det er dér, ved det høje skrivebord, i solstriben, at de store kampe står for tiden.

Hvad fremtiden bringer om et lille år, når Michelle er færdig, ligger ikke helt klart endnu.

Hun vil naturligvis gerne ud og designe noget tøj, men hun vil også godt se det i et større perspektiv. Arbejde med de problemstillinger som branchen har. At forsøge at gøre branchen et bedre sted at være. som hun ønskede allerede i starten af uddannelsen.

Hun er ihvertfald klædt rigtig godt på til udfordringen!

Vil du læse mere om de forskellige muligheder for videreuddannelse, så kan du læse mere på VIA University Colleges hjemmeside.

I hjørnet ved vinduet, hvor de store slag står i denne tid. “Hvem er jeg som designer?”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*