Fakta om de nye praktikplads-regler

I januar 2018 blev der indført en temmelig stor ændring på reglerne, for at kunne starte på Grundforløb 2 på Beklædningshåndværkeruddannelsen. Muligheden for at få en kvoteplads i praktikcentret er væk, og man skal nu have en underskrevet kontrakt med en virksomhed.

Uddannelsesleder Jette Rosendal fortæller i dette interview, hvad det betyder for dem, som søger ind på uddannelsen:

 

  • Fortæl om de nye regler. Hvad er det de går ud på?

Der er kommet nye regler med hensyn til praktikpladser. Det kræver, at du inden du starter på din uddannelse har indgået en praktikaftale med en virksomhed. Du kan ikke starte på uddannelsen i en kvoteplads, som tidligere. (En kvoteplads er en plads i et Praktikcenter, som er en semi-virksomhed, red)

 

  • Hvorfor er der kommet de nye regler?

Hvert år er der trepartsforhandlinger mellem arbejdsgivere, arbejdstagere og undervisningsministeriet. De vurderer arbejdsmarkedet og beslutter hvad der skal ske, for at sikre at arbejdsmarkedet kan opfylde de behov der opstår.

I 2017 har de været inde og se på, hvordan man finder praktikpladser til alle, da der i flere år har været mangel på praktikpladser i rigtig mange fag. Og så har man lavet forskellige tiltag.

For eksempel har man indført en økonomisk straf til de virksomheder der ikke tager elever. Og så har man valgt at fjerne kvotepladserne fra nogle uddannelser, bl a beklædningshåndværkeruddannelsen, i håbet om at flere virksomheder vil tage en elev.

 

  • Mangler der praktikpladser i tøj- og livsstilsbranchen?

Det gør der, ligesom i mange andre brancher. Men mange virksomheder er begyndt at tage deres uddannelsesansvar alvorligt. Det betyder at vi, som uddannelsesinstitution, indgår rigtig mange aftaler. VIA indgik i 2017, 80 ordinære aftaler med virksomheder i hele landet.

 

  • Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil have en praktikplads?

Den bedste måde at få en praktikplads er at være opsøgende, i lokalområdet og i sit netværk. Måske er der nogle virksomheder, der kunne være interessante at søge i.

Desuden har man mulighed for at rette henvendelse til os. Hvis man deltager i vores informationsmøder, bliver man indbudt til en personlig samtale med praktikkonsulenten, som har kontakten til alle virksomhederne. Man skal også indsende en ansøgning og et CV, og kan blive coachet i forhold til at finde en praktikplads. Så indgår man i den pulje vi tager med ud til virksomhederne, og måske er der nogle af dem der kan se et match.

Alle kan få hjælp, hvis man opfylder disse krav.

 

  • Kan I garantere, at man får en plads?

Vi kan aldrig garantere noget, for virksomhederne bestemmer selv hvem de vil ansætte. Men vi kan sætte din ansøgning i spil i de virksomheder vi har kontakt med.

  

  • Hvad nu, hvis man ikke får en praktikplads?

Hvis man ikke får en plads, så kan man være nysgerrig på, om man kan forbedre nogle af de kompetencer man har (CV). Man kan blive ved med at kæmpe videre, og søge og søge (nogle gange rigtig mange gange), eller man kan være nysgerrig på, om man i virkeligheden skal gå en helt anden vej.

 

  • Nogle siger, at uddannelsen er ved at lukke?

Uddannelsen er IKKE ved at lukke! Vi har en stærk opbakning fra branchen, det viser det resultat vi indgik i 2017. Vi kan ikke indgå 80 aftaler hvis branchen ikke har behov for det. Vi kan også se, at blandt dem der er færdiguddannede nu, som beklædningshåndværkere, har 75 % af dem en kontrakt om fastansættelse, inden de overhovedet er færdige med deres skoleophold. Og det viser jo i høj grad, at der er behov for faglærte beklædningshåndværkere ude i branchen.

 

  • Nogle af dem der søger, oplever, at flere virksomheder ikke kender uddannelsen?

Det kan jeg sagtens nikke genkendende til. Beklædningshåndværker-titlen er måske heller ikke retvisende i forhold til det, man kommer til at arbejde med ude i virksomheden. Men hvis man mærker at der er en interesse fra det firma man taler med, så kan man henvende sig til skolen, og vi vil tage kontakt og prøve at hjælpe dig med at forklare hvad det hele handler om.

Vi har jo ikke mere syende industri i Danmark, men den know-how der ligger bag produkterne, er den du får som beklædningshåndværker, og det er den, der i høj grad efterspørges ude i branchen.

 

  • Hvilke typer virksomheder kan jeg søge i?

Det er alle inden for tøj og livsstilbranchen! Både de store internationale virksomheder, men også de helt små, som måske er underleverandører.

Jeg synes man skal være meget opmærksom på sit lokaleområde, og bruge sit netværk. Måske er der nogen der kender nogen der har job inden for branchen. Det er trods alt Danmarks største eksporterhverv. Så hvis man er rigtig nysgerrig på de folk man omgiver sig med, så er der uden tvivl nogen der har en god vinkel til en virksomhed hvor man kunne få praktikplads.

 

  • Hvad er forskellen på de tre skoler?

I princippet kører vi efter præcis den samme bekendtgørelse,  og med de samme regler, fordi det er den samme uddannelse vi gennemfører. Alligevel er der forskel.

Hvis du vil fx skrædder-retning, så skal du tage EUC-Syd eller Next. Men hvis du vil have et industrielt fokus så skal du tage VIA University College. Her er der også mulighed for at læse videre.

VIA hed tidligere TEKO, og vi har i mange år haft en tæt kontakt til tøjbranchen, også fordi skolen oprindeligt blev skabt af branchen. Den er konstant med til at udvikle de uddannelser vi har, og det samarbejde lægger vi meget vægt på. Vi opdaterer uddannelserne efterhånden som branchens behov flytter sig.

 

  • Hvad skal man tænke på, når man søger praktikplads?

Først og fremmest skal du være motiveret og engageret! Man skal have det man i branchen kalder ”Det rigtige mindset”. Man skal have gå-på-mod og lyst til at lære.

Dét, er det allervigtigste!

Alt det faglige skal vi nok give dig når du kommer ind. Men hele den der råstyrke og gnist, og lyst til at lære og være i branchen, som er en hurtig og omstillingsparat branche, den skal du have når du kommer!

 

  • Hvordan kan I vide om man har det?

Det kan vi! Vi har mange års erfaring i at vejlede til branchen, så det kan vi, og virksomhederne, lynhurtigt mærke om du har.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*