Færdiguddannet og videreuddannet i intelligente tekstiler

Kezia Emilie Pedersen blev færdig som Beklædningshåndværker i marts 2015.
På én af de sidste skoleperioder viste en lærer en film, om nogen der målte performance i en t-shirt. Det vil sige, at t-shirtens materiale havde særlige egenskaber, der fx kunne måle puls og muskelaktivitet. Det er det man kalder intelligente tekstiler, og Kezia var solgt. Det ville hun arbejde med.
På den måde blev hun opmærksom på videreuddannelsen som diplomingeniør i sundhedsteknologi. Hun havde en fornemmelse af, at den kunne lave en god kombination med Beklædningshåndværkeruddannelsen, og hun kunne godt lide at arbejde med det tekniske, specifikationerne og beskrivelserne.
Kezia havde en 10. klasses eksamen før hun startede på beklædningshåndværkeruddannelsen. Men adgangskravet til diplomingeniøruddannelsen er at man enten har en studentereksamen , eller en erhvervsuddannelse kombineret med et 1-årigt ingeniøradgangskursus. Så det kursus gik hun straks i gang med, efter svendeprøven.
Nu har hun været i gang som diplomingeniør i sundhedsteknologi i 2½ år, og har et år tilbage. Hun er lige nu i et halvt års praktik i virksomheden Ohmatex, som er en konsulentvirksomhed med speciale i intelligente tekstiler. Lige noget for Kezia, og hun er ikke i tvivl om, at virksomheden tilbød hende praktikpladsen, fordi hun med sin tekstile baggrund passede lige ind.
I praktikken arbejder hun med koncept og ideudvikling af, hvordan man placerer sensorer i tekstiler, så man udnytter dem bedst muligt.
Ohmatex udvikler småbitte sensorer som kombineres med tekstiler, og således får mulighed for at give stofferne særlige egenskaber. Virksomheden arbejder sammen med forskellige danske og internationale virksomheder, og hjælper dem med at udvikle præcis det de skal bruge.
Fx har de i samarbejde med Viking Lifesavings Equipment udviklet sensorer i brandmandsuniformer, som måler kropstemperatur.
De har lavet materialer som kan bruges i medicinalindustrien, og kan måle blodværdier, eller som kan hele hudlidelser med varme. Og de har eksperimenteret med gardiner som kan levere dagslys, vha små lysdioder i tekstilfibrene.
De har et tæt samarbejde med European Space Agency, og har været med til at udvikle bukser til astronauter, som kan måle knoglemasse, muskelaktivitet mv, fordi der altid sker noget med kroppen når man opholder sig i rummet.
Intelligente tekstiler kan bruges til rigtig mange ting.
Da vi møder Kezia, er hun i gang med at lave en testproduktion af håndleds-sleeves, som skal bruges i forbindelse med udredning og forebyggelse af musearm. Sleeves’ene laves i samarbejde med et firma som arbejder med at forebygge skader, og der skal nu sættes et omfattende testperiode i gang, med de produkter som Kezia laver.
Normalt har hun tavshedspligt, fordi der er så meget nyudvikling i det hun laver, men lige dette projekt er allerede offentliggjort og derfor kan hun godt tale om det.
Om et år er Kezia færdiguddannet som Diplomingeniør i sundhedsteknologi, og derefter håber hun at kunne finde et job inden for samme niche.
Super dejligt at du fandt din niche Kazia.
Håber dine sidste udviklinger kører ellers ved du hvor du skal henvende dig:-)
held og lykke i din uddannelse kh Jonna