Bæredygtig eksamensopgave

Julie Vera har i sin svendeprøve som beklædningshåndværker taget stilling til tidens klimaudfordringer, idet hun har designet og udført en kollektion med hamp som hovedmateriale.
Julie Vera har været i praktik hos JBS i hele sin praktiktid. JBS er en af Danmarks største leverandører af undertøj og casual wear.
Hun har designprofil, hvilket vil sige at hun fortrinsvis har siddet i designafdelingen, og opgaven har derfor en meget stærk designvægtning.

Kollektionen består af afslappet tøj til kvinder. Casual loungewear, kalder Julie Vera det. Med et helt særligt blik på valg af materialer.
Julie Vera fortæller:
“Jeg fokuserer på vigtigheden af materialevalget i en designproces.
Jeg vil gerne gøre det klart, at som designer starter man ikke med at skitsere. Det er hele processen, med materialeanalyse og materialeforståelse, målgruppe, koncept, trend, DNA og analyser som kommer før skitsen.
Hvis en designer ikke har forståelse for materialet, respekterer den i dens rene form og udseende, forstår at tegne det bedst muligt og i den helt rigtige blend og komposition, så mener jeg ikke at man er realistisk designer.
Man skal forstå materialet, og derefter finde ud af hvilke dele og styles der komplimenterer materialet bedst muligt. I sidste ende der det dét, der er vores arbejde: at udvikle og forarbejde et materiale, så vi kan bære det på kroppen.”

Materialevalget til eksamens-kollektionen
“Jeg har fokuseret på hamp og dens mange egenskaber, i forhold til at være et alternativ til bomuld og polyester, som udgør 80 % af al beklædning i dag.
Det er den proces, som hele vejen igennem er bæredygtig.
Hamp kan ikke stå alene, det er for stift et materiale. Derfor viser jeg vigtigheden i at blande de helt rigtige fibre og mængder, så de kompletterer hinanden. “

Men det sker ikke af sig selv
Selvom bæredygtighed og klimaets tilstand er emner der er meget oppe i tiden, så er Julie Vera godt klar over, at det ikke bare sker, uden at der bliver gjort en særlig indsats.
“Uddannelse af sælgere og kunder er, uden tvivl, høj prioritet.” forklarer hun.
“Det hjælper ikke noget, at vi som designer og produktudvikler ved alt omkring vigtigheden af bæredygtighed og certifikater, hvis slutforbrugeren ikke er opmærksom på det.
Så kan vi ikke forvente af dem, at de træffer de bæredygtige beslutninger, eller betaler flere penge for produktet.
Jeg viser i opgaven, at designeren har et ansvar i den her branche, på mange områder. Det er vigtigt at turde tage de ansvar på sine skuldre. “

Fremtiden?
Samarbejdet mellem Julie Vera og JBS har været forrygende, og det har resulteret i, at Julie Vera efter sin svendeprøve er blevet fastansat som designer og kreativ projektudvikler, indenfor materialer og workflow.
Flere elevhistorier
JBS har haft flere elever, som har været i forskellige afdelinger og med forskellig uddannelsesprofil. Dem kan du læse mere om her:

Leave a comment